KSIĘGARNIA INTERNETOWA KSIĄŻKI TECHNICZNE
  Start » Katalog » HODOWLA ZWIERZĄT, WETERYNARIA » Moje konto  |  Koszyk  |  Zamówienie  |  Szukaj   
Szukaj
 

Wpisz szukany produkt.
Wyszukiwanie zaawansowane
Kategorie
AUTOMATYKA (1)
BHP, HACCP, PIERWSZA POMOC (172)
BIOINŻYNIERIA (3)
BIOLOGIA (1)
BUDOWNICTWO (31)
CHEMIA (2)
CHŁODNICTWO I KLIMATYZACJA (6)
EDUKACJA I OŚWIATA (30)
EKONOMIA, GOSPODARKA, BIZNES (404)
ELEKTRYKA, ELEKTRONIKA I TELEKOM (27)
GEODEZJA (38)
GEOLOGIA (3)
GÓRNICTWO (3)
GRY I PROGRAMY EDUKACYJNE (23)
HODOWLA ZWIERZĄT, WETERYNARIA (3)
INFORMATYKA (74)
INNE (4)
KALENDARZE (10)
LITERATURA, KULTURA, POWIEŚĆ (3)
LOGISTYKA I MAGAZYNOWANIE (5)
MATEMATYKA (3)
MECHANIKA (4)
MEDYCYNA I DIETETYKA (21)
POMOC SPOŁECZNA (8)
PRAWO (182)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY (8)
PRZYRODA I EKOLOGIA (9)
SŁOWNIKI, JĘZYKI OBCE (31)
TECHNIKA (2)
TRANSPORT I MOTORYZACJA (16)
TURYSTYKA I HOTELARSTWO (1)
UNIA EUROPEJSKA, ŚRODKI UNIJNE (19)

wszystkie książki
Wydawnictwa
Kontakt
mail:
hurtownia@tanitom.pl
Napisz do nas !

tel./faks 12 413 56 40
w godzinach od
Pon - Pt 9.00 - 16.00
Sob 9.00 - 13.00


siedziba firmy - Kraków
Informacje
REGULAMIN
Jak skutecznie szukać ?
F.A.Q.
Informacje dla Klienta
KOSZT WYSYŁKI
O nas
monitorownie wysyłki
wygeneruj druk wpłaty
Korzystanie z serwisu
Poczta Polska
paczkomaty 24/7
przelewy24
my na facebooku
Hodowla i chów gęsi 61.00zł

Untitled document

Adam Mazanowski

Wydawnictwo: Apra

rok wydania: APRA, 2013

Liczba stron : 402

Oprawa i wymiary: twarda, 170 x 240 mm

ISBN: 978-83-928939-5-0

 

Ostatnią znaczącą pozycją wydawniczą dotyczącą hodowli i użytkowania gęsi, prze­znaczoną dla krajowych producentów jaj wylęgowych, mięsa, pierza i puchu, była książka wydana przez PWRiL w 1983 roku pt. „Gęsi". Od tego czasu w Polsce zmieniły się genotypy ptaków, standardy środowiskowo-żywieniowe i profilaktyczne oraz wy­mogi dotyczące jakości surowców. Wydanie książki „Hodowla i chów gęsi" doskonalewpisuje się w potrzeby hodowców oraz w akcję promocyjną gęsiny w Polsce. Na uwa­gę zasługuje przede wszystkim fakt, że autorem pozycji jest niekwestionowany autory­tet z tego zakresu tematycznego – prof.zw. dr hab., dr h.c. Adam Mazanowski, który ponad 50 lat pracy zawodowej poświęcił zarówno praktyce jak i szeroko pojętej nauce związanej z gęsiami. Autor, wyjątkowy człowiek i wybitny naukowiec, opracowanie toukończył na dwa miesiące przed śmiercią. Książka obejmuje nie tylko zagadnienia teo­retyczne i naukowe, ale stanowi kompendium olbrzymiej wiedzy i praktyki. Świadczą o tym między innymi ostatnie miesiące pracy Autora nad opracowaniem, które spę­dził na licznych wizytach u hodowców i producentów gęsi, w zakładach wylęgu drobiu i ubojniach drobiarskich.

Spis treści

1.  Wstąp 7

2.Pochodzenie i pokrój gęsi 9

Pokrój i ocena budowy 10

3.  Produkcja gęsi w kraju 15

4.  Rasy i odmiany gęsi 19

Gęś biała włoska 19

Gęsi zagraniczne 22

Gęsi krajowe 28

Ochrona zasobów genetycznych 35

5.  Podstawy pracy hodowlanej 39

Dziedziczenie cech 40

Metody selekcji 50

Praca hodowlana w fermie zarodowej 53

Metody kojarzeń i tworzenie mieszańców 55

6.  Pomieszczenia i wyposażenie 61

Lokalizacja fermy 61

Charakterystyka elementów budowy 66

Wychowalnie i gęśniki 78

Wybiegi i pastwiska 84

Wyposażenie pomieszczeń 85

Oddziaływanie fermy na środowisko 96

7.  Mikroklimat w chowie gęsi 105

Temperatura i wilgotność 105

Wentylacja (wymiana powietrza) 112

Światło 119

Obsada i jakość ściółki 121

Środowisko a użytkowość 130

8.  Żywienie 133

Potrzeby pokarmowe 134

Pasze i mieszanki paszowe 148

Dodatki paszowe 167

Woda jako pasza 184

Racjonalizacja i higiena żywienia 187

9. Gęsi reprodukcyjne 189

Oddziaływanie genotypu i środowiska 190

Technika kojarzeń i sztuczne unasienianie 197

Zestawianie stada 202

Potrzeby pokarmowe i technika żywienia 208

Pielęgnowanie gęsi reprodukcyjnych 215

10. Technologia lęgu 221

Budowa plemnika i jaja 221

Pozyskiwanie jaj wylęgowych 227

Lęgi naturalne i sztuczne 233

Rozwój embrionalny i technologia lęgu 234

Błędy w technologii lęgu 244

Postępowanie z pisklętami 249

11. Wychów gęsi reprodukcyjnych 253

Okresy wychowu 253

Wpływ środowiska na wzrost i rozwój 263

Postępowanie z gąsiętami 266

Potrzeby pokarmowe i technika żywienia 268

Pielęgnowanie 273

12. Odchów i tucz gęsi 275

Odchów gęsi 277

Postępowanie w czasie odchowu i tuczu 286

Rodzaje tuczu 290

13. Pierzarstwo 303

Budowa i rodzaje piór 304

Jakość piór 305

Pozyskiwanie pierza 310

Wykorzystanie 315

14. Technologia uboju 319

Przygotowanie do uboju 327

Transport do rzeźni 330

Ubój i obróbka poubojowa 332

Czynniki wpływające na jakość surowca 341

Budowa i skład chemiczny mięsa 344

15. Higiena i profilaktyka produkcji gęsi 349

Bioasekuracja i profilaktyka 351

Choroby bakteryjne 357

Choroby wirusowe 365

Choroby metaboliczne i niedoborowe 369

Choroby pasożytnicze 373

Choroby grzybicze i mikotoksykozy 382

Zapobieganie chorobom gęsi 386

16. Ekonomika produkcji gęsi 391

Czynniki wpływające na efektywność 392

Kalkulacja kosztów produkcji jaj 397

Kalkulacja kosztów odchowu i tuczu 399

Ceny podane na naszej stronie są cenami brutto(zawierają podatek VAT)
Data dodania produktu: 10 January 2018.
Napisz opinie / recenzje
Koszyk więcej
...jest pusty
Informacje
E-mail

Hasło


Nowy klient?
Zapomniałeś hasła?

Twój adres IP to:
54.82.57.154
Informacje o wydawcy
Inne produkty
Informowanie o produktach więcej
Informowanie o produktachopinia, recenzja Hodowla i chów gęsi
Nowości więcej
Rozród - praktyczny przewodnik dla zarządzania rozrodem
Rozród - praktyczny przewodnik dla zarządzania rozrodem
57.00zł
Powiedz znajomemu
 

Powiedz o tym produkcie swoim znajomym
Recenzje więcej
Napisz opinie / recenzjeNapisz recenzję tego produktu!
>>> Strony <<<
polecane
księgarnia internetowa
 Reklamy
Opinie o tanitom.pl
opinie

*Wszystkie ceny produktów podane na naszej stronie zawierają podatek VAT

Hurtownia TANITOM.PL ul. Moniuszki 25, 31-523 Kraków
REGON: 350163194 NIP: 676-123-96-28 nr rach. bankowego: mBank S.A. 52 1140 2004 0000 3302 7516 4224

Copyright © 2003 osCommerce Powered by osCommerce modified by xmarkusx